Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας , οι εορταστικές εκδηλώσεις στην τοπική κοινότητα Βέργας του Δήμου Καλαμάτας. Για την επέτειο της Ιστορικής Μάχης της Βέργας ,που ήταν μια από της σημαντικότερες Μάχες του 1821 ,και έγινε από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου 1826 στη θέση Μάντρα Αλμυρού .
Στο χωριό (Σέλιτσα) τη σημερινή Βέργα, στο στρατηγικό σημείο που ήταν και είναι η μοναδική είσοδος για τη δυτική Μάνη .Ο Ιμπραήμ προσκάλεσε τον Γιωργάκη Μαυρομιχάλη να παραδοθεί. Όταν εκείνος αρνήθηκε τότε ο Ιμπραήμ ξεκίνησε από την Καλαμάτα με 6.000 πεζικό και ιππείς κατά της Μάνης. Στον Αλμυρό μαζεύτηκαν περίπου 1000 Μανιάτες υπό την αρχηγία του Γιωργάκη Μαυρομιχάλη. Ταμπουρωμένοι πίσω από το Τείχος της Βέργας, ο Γιωργάκης Μαυρομιχάλης απάντησε με τελεσίγραφο στον Ιμπραήμ σαν άλλος Λεωνίδας. (Σε περιμένομε με όσας διαθέτεις δυνάμεις. Οι κάτοικοι της Μάνης γράφομε και σε περιμένομε ).
(Το τείχος της Βέργας το είχαν φτιάξει οι Μανιάτες για να αντιμετωπίσουν το στρατό του Ιμπραήμ. Το τείχος που από μακριά έμοιαζε με Βέργα είχε δυο μέτρα ύψος και 1.500μ. περίπου μήκος, με πολεμίστρες και δυο πολεμόπυργους, ξεκίναγε από μια βραχώδη τοποθεσία της κάτω Βέργας και έφτανε ως τη θάλασσα. Κομμάτια του τείχους σώζονται ακόμα ,εκεί όπου σήμερα έχει στηθεί το μνημείο του Μανιάτη πολεμιστή).
Στις 20 Ιουνίου 1826 ο Αιγιπτιακός στρατός κανονιοβόλησε τις Ελληνικές παράκτιες θέσεις χωρίς όμως να προκληθούν φθορές στους αμυνόμενους.
Στις 22 Ιουνίου ξέσπασε η Μάχη που ήταν σφοδρή και φονικότατη μα η Βέργα δε λύγισε γιατί πίσω από τον ξερότειχο είχαν στήσει ταμπούρι με τα ατσάλινα στήθη τους οι Μανιάτες και οι Σελιτσάνοι σαν αληθινοί πρόγονοι των Αρχαίων Σπαρτιατών. Οι Αιγύπτιοι καθηλώνονται μπροστά στη θρυλική Μάντρα και θερίζονται από τους ταμπουρωμένους και αθέατους Μανιάτες και Σελιτσάνους ώσπου στο τέλος τράπηκαν σε φυγή με βαρύτατες απώλειες.
Κατά τη διάρκεια της μάχης οι άμαχοι της πάνω (Σέλιτσας) της σημερινής Ανω Βέργας σήκωσαν την Εικόνα (ΕΛΠΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ) από το προσκυνητάρι καθώς και άλλες εικόνες και πραγματοποίησαν λιτανεία στη θέση Χάλπινο (φρύδι του όρους Καλάθι) εμψυχώνοντας έτσι τους πολεμιστές καθώς από το σημείο φαινόταν πανοραμικά το πεδίο της μάχης.
Δυο μέρες μετά στις 24 Ιουνίου ο Ιμπραήμ θέλησε να επαναλάβει την επίθεση από ξηρά και θάλασσα από το Δυρό ως τη Τζίνοβα. Κι αυτή τη φορά όμως η αντίσταση των Μανιατών υπήρξε ακατάβλητη .Ο Ιμπραήμ τότε επιχείρησε απόβαση στο Δυρό, μα κι εκεί κατατροπώθηκε από τα πυρά των Μανιατών. Ακόμα και οι γυναίκες και οι γέροντες και τα μικρά παιδιά, τους υποδέχτηκαν με τα δρεπάνια στο χέρι.
Τότε ο Ιμπραήμ διέταξε νέα επίθεση στη Βέργα, στις 25 Ιουνίου όμως απέτυχε παταγωδώς όπως και οι προηγούμενες .Κι έτσι ο υπαίθριος και καλά οργανωμένος στρατός των Αιγυπτίων απέτυχαν για μια ακόμα φορά μπροστά στην τόλμη και την αποφασιστικότητα τω Μανιατών . Μετά τη Μάχη της Βέργας που ήταν μια από τις σημαντικότερες Μάχες του 1821, η Μάνη έμεινε αλώβητη κι απάτητη από κάθε Τουρκική επιδρομή .
Οι εκδηλώσεις Τιμής και μνήμη για την επέτειο της Ιστορικής Μάχης της Βέργας ξεκίνησαν την Τετάρτη 21 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα από τον Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας στην Κάτω Βέργα. Όπου τελέστηκε μνημοσύνη δέηση και εν συνεχεία κάθοδος της Ιερής Εικόνας Ελπίς των Χριστιανών από το παλιό καλντερίμι στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, σε ανάμνηση της Λιτανείας που πραγματοποίησαν οι άμαχοι την ημέρα της Μάχης.
Στη συνέχεια καλωσόρισμα των επισκεπτών στο πάρκο του Αλμυρού. (Φάγαμε μαζί ψωμί κι αλάτι).
Μπουφές με ψωμί χωριάτικο με λάδι και αλάτι, και τοπικά παραδοσιακά κεράσματα από τα μέλη του Συλλόγου μας (που έφτιαξαν εθελόντριες γυναίκες του χωριού και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια ).
Τοις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της Πόλης κύριος Νίκας τοπικοί φορείς εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμάτας και πλήθος κόσμου ,η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έγινε από την ιστορικό Μαρία Λιακάκη . Η βραδιά τελείωσε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό του Πολιτιστικού αναπτυξιακού συλλόγου Βέργας και τον χορευτικό σύλλογο Κρητών ο Ψηλορείτης .
Την Πέμπτη το πρωί 22 Ιουνίου Τελέστη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια στο χώρο του Μνημείου των ηρώων εψάλη επιμνημόσυνη Δέηση, παρουσία Αρχών και κοινού . Κατάθεση Στεφάνων ,ποιήματα από μαθητές του δημοτικού σχολείου Βέργας ,και παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό του Συλλόγου μας.
Έτσι τιμήσαμε τα Ιστορικά πρόσωπα την Ιστορική Διαδρομή και τους Αγώνες τους .
Γιατί με τις Δύσκολες στιγμές που περνά και πάλι η πατρίδα μας Επιτάσσουν και επιβάλουν σε όλους μας ,να έχουμε περισσότερο από ποτέ ομοψυχία και Ιστορική μνήμη. Η Εθνική μας υπόσταση η εδαφική μας ακεραιότητα και η ανεξαρτησία μας δε μας χαρίστηκαν .Αλλά αποτελούν θυσίες μακρόχρονων αγώνων των Ελλήνων, τις οποίες επιβάλετε να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε !
Λίτσα Πλαγιανού