Οι Δρόμοι του Μπαρουτιού

Οι Δρόμοι του Μπαρουτιού

Με μεγάλη επιτυχία γιορτάσαμε και φέτος την εκφόρτωση και τη μεταφορά του Μπαρουτιού, ενός Ιστορικού γεγονότος που διαδραματίστηκε λίγες μέρες πριν την Επανάσταση.
Ο Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, στα πλαίσια του εορτασμού της απελευθέρωσης της Καλαμάτας πραγματοποίησε εκδήλωση  σε ανάμνηση της  μεταφοράς του μπαρουτιού, τιμώντας τον Χριστόδουλο Μέξη που έφερε το μπαρούτι στον Αλμυρό της Βέργας, και τους Αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 έτσι όπως τους αξίζει. Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στο ξενοδοχείο Messinian Bay Hotel υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Βέργας, Νέδουσας, Αλαγώνιων, Χιλιοχωρίων πόρου Ελληνομνήμονες, Μορφωτικός Μεσσηνίας, Αμφιείς, Γυναικών Βλαχόπουλου, συνδέσμου Αθήνας και Πειραιά Τροιζηνίων, αναβίωσαν με έναν πολύ παραστατικό τρόπο την εκφόρτωση και τη μεταφορά του μπαρουτιού.

Λίγες μέρες πριν την Επανάστασης στην Καλαμάτα, 250 οπλοφόροι με 200 άλογα και μουλάρια, καθοδηγούμενη από τον Νικηταρά και τον Αναγνωσταρά μετέφεραν πολεμοφόδια, ανάμεσα τους και 400 περίπου βαρέλια μπαρούτι. Το μπαρούτι έφερε το 1821 o Χριστόδουλος Μέξης από τις Κιδωνίες της Σμύρνης το σημερινό (Αϊβαλή),  με πλοίο που του είχε παραχωρήσει η οικογένεια Μάνεση  από τον Πόρο με καπετάνιο τον γιο τους. Το πλοίο αγκυροβόλησε στην Καρδαμύλη στις 17 Μαρτίου, και στις 18 ήρθε και ξεφόρτωσε το μπαρούτι  στον όρμο του Αλμυρού της Βέργας .
                                                                                                                                                                                                                Ο Χριστόδουλος Μέξης καταγόταν από τον Πόρο και ήταν από τους βασικούς πρωτεργάτες που προετοίμασαν την επανάσταση. Γύρισε όλη την Πελοπόννησο με τον Παπαφλέσσα και άλλους καπεταναίους για να ετοιμάσουν όλον τον κόσμο για την Επανάσταση.

Το μπαρούτι μεταφέρθηκε νύχτα  με μουλάρια, από τον Αλμυρό της Βέργας στη Μονή Μαρδάκι στη Νέδουσα, για να φτιάξουν φυσέκια για τον Αγώνα. Έτσι στις 18 του Μάρτη συναντήθηκαν εκεί όλοι οι κορυφαίοι οπλαρχηγοί όπως ο Νικηταράς που γεννήθηκε στη Νέδουσα, ο Παπαφλέσσας, ο Αναγνωσταράς και πλήθος άλλων καπεταναίων για την προετοιμασία και την  κατασκευή των πυρομαχικών που χρησιμοποίησαν  στον Αγώνα, κι αφού συνεννοήθηκαν με τον Κολοκοτρώνη και τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη κατέβηκαν στις 23 του Μάρτη και πολιόρκησαν την Καλαμάτα, απ όπου ξεκίνησε η Επανάσταση και ξέσπασε μετά από λίγες μέρες σε όλη την Ελλάδα. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οi σύλλογοi ΔΡΟΜΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, Ορειβατικός Καλαμάτας με σκυταλοδρομία, και ο Αθλητικός Σύλλογος Παράδεισος. 10 δρομείς μετέφεραν τη σκυτάλη με το Μπαρούτι από τον Αλμυρό της Βέργας ως τη Μονή Μαρδάκι και 50 ορειβάτες περίπου περπάτησαν στα μονοπάτια της Επανάστασης έτσι όπως έκαναν και οι Ήρωες μας τότε.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από τον κόσμο με πολύ αγάπη.
Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές σε όλους όσους έλαβαν μέρος σ αυτή την όμορφη γιορτή, σας ευχαριστούμε  πολύ όλους που μας τιμήσατε  με την παρουσία σας, και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δημήτρη Πατριαρχέα που μας παραχώρησε την αίθουσα Messinian Bay Hotel. Είναι σημαντικό να αγκαλιάζουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και Εθνικές γιορτές, γιατί ζωντανεύουν τα Ιστορικά μας γεγονότα που δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί αποτελούν δίδαγμα για εμάς και τα παιδιά μας. Κι έτσι έχουμε μπροστά στα μάτια μας το παράδειγμα όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία.
Γιατί γνωρίζοντας καλά την Ιστορία μας και τις καταβολές μας, έχουμε καθήκον να διατηρήσουμε την ακεραιότητα και την ύπαρξη του έθνους μας και των παραδόσεων μας.

Λίτσα Πλαγιανού