Οι δρόμοι του μπαρουτιού

Οι δρόμοι του μπαρουτιού

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Πολιτιστικός σύλλογος Βέργας, συνδιοργανωτής Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εορταστικές εκδηλώσεις που εντάσσονται στον εορτασμό της επετείου της 23ης Μαρτίου 1821 με τίτλο «ΔΡΟΜΟΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙΟΥ» για την επέτειο της εκφόρτωσης μπαρουτιού που είχε μεταφερθεί από τα παράλια της Μικράς Ασίας στη θέση Αλμυρού Βέργας για τις ανάγκες των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 και  ώρα 19:00 όπως αναλυτικά αναφέρεται στο παρακάτω πρόγραμμα.

Η παρουσία Σας θα αποτελέσει τιμή για όλους εμάς τους Βεργιώτες, και δηλώνει ότι μοιραζόμαστε την πεποίθηση για την ανάγκη της διατήρησης της Ιστορικής μνήμης και της συναίσθησης της βαριάς κληρονομιάς που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό για το μέλλον της Πατρίδας μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

 

Το πρόγραμμα του εορτασμού ορίζεται ως εξής:

 

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

19.00:  Επιμνημόσυνος δέησης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλμυρού Βέργας στη μνήμη  όλων των επώνυμων και ανώνυμων Αγωνιστών του 1821, που έδωσαν την ζωή τους για την λευτεριά της Πατρίδας, παρουσία επισήμων και λοιπών επισκεπτών.

19.15: Αποκαλυπτήρια πινακίδας οδού από εκπροσώπους της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Μικρασιατών, που φέρει το όνομα «Οδός Μικρασιατών», στον γειτνιάζοντα ανώνυμο δρόμο προς τιμή των Μικρασιατών που με τον όβολό τους αγοράστηκε το μπαρούτι του αγώνα και στάλθηκε από τη Σμύρνη και το Αϊβαλί .

19.30: Μετάβαση των επισήμων και λοιπών επισκεπτών στην αίθουσα του  Ξενοδοχείου MESSINIAN BAY. Αφή φλόγας. Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού κ. Χαράλαμπο Αφάλη. Χαιρετισμοί από Βουλευτές και από τον Περιφερειάρχη Πελλοπονήσου, τους Δημάρχους Καλαμάτας  και Πόρου, τον  Πρόεδρο Δημοτικού Διαμερίσματος Βέργας,  εκπροσώπους Μικρασιατών και άλλων Φορέων.

20.00:  Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «Υπό το φως των κεριών» πάνω σε ιδέα του Παύλου Κλάδη και με την επιμέλεια του Διευθυντού της Βιβλιοθήκης Πόρου κ. Γιάννη Μανιάτη. Θα συμμετέχουν το Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας, ο Συλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας και ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας.

20.30:  Απονομή τιμητικών επαίνων.

20.45:  Παραλαβή σκυτάλης από μέλη Αθλητικών Συλλόγων. ΄Εναρξη Σκυταλοδρομίας στους ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΠΑΡΟΥΤΙΟΥ, που διάνυσαν οι πρόγονοί μας με τα ζώα τους, από τον Αλμυρό έως την Ιερά Μονή Μαρδακίου με τη συμμετοχή των Αθλητικών Συλλόγων  «ΔΡΟΜΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ»,  ΕΥΚΛΗ και Ορειβατικού Μεσσηνίας.

20.50: Χοροί από τα μέλη των  Ομάδων που συμμετέχουν στην εκδήλωση.

20.55:  Κεράσματα σ΄ όλους τους καλεσμένους.

21.00:  Τέλος εορτασμού.

 

Στο χώρο της εκδήλωσης θα εκτεθούν  πορτραίτα των ηρώων του 21 από τη Συλλογή της αείμνηστης ζωγράφου και δωρήτριας  κ. Μαρίας Τσιριγώτη- Μπεζαντέ, και έργα εμπνευσμένα από το ιστορικό γεγονός των Σωτήρη Τζαμουράνη και Λεώ Μανιάτη.