Σαν σήμερα η απελευθέρωση της Καλαμάτας

Σαν σήμερα η απελευθέρωση της Καλαμάτας

Σήμερα είναι η επέτειος της  αναπαράστασης  για την απελευθέρωση της Καλαμάτας. Η αναπαράσταση δεν θα πραγματοποιηθεί (σήμερα 23 Μαρτίου 2020) για τους λόγους που γνωρίζουμε. Ας είμαστε όλοι καλά και του χρόνου θα γιορτάσουμε διπλά.

Το Μάρτιο του 1821 μεγάλος επαναστατικός αναβρασμός επικρατούσε στη Μάνη, εκείνες τις μέρες ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρισκόταν στην Καρδαμύλη. Στις 17 του μήνα ένα πλοίο φορτωμένο με μπαρούτι αγκυροβόλησε στα παράλια της Καρδαμύλης. Το μπαρούτι έφερε ο Χριστόδουλος Μέξης από τις Κιδωνίες της Σμύρνης, το σημερινό (Αϊβαλή). Εν τω μεταξύ οι πρόκριτοι της Μάνης υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη είχαν υψώσει τη Σημαία στη Τσίμοβα τη σημερινή (Αρεόπολη) Λακωνίας. Ο παππάς του χωριού όρκισε τα όπλα των καπεταναίων και των παλικαριών τους, και οι ατίθασοι Μανιάτες ξεκίνησαν την επανάσταση .

Στις 18 Μαρτίου το πλοίο φτάνει νύχτα στον όρμο του Αλμυρού της Βέργας, ο Νικηταράς και ο Αναγνωσταράς με τους άντρες τους αναλαμβάνουν να παραλάβουν το πολύτιμο φορτίο με το μπαρούτι, να το μεταφέρουν με άλογα και μουλάρια και με μεγάλες προφυλάξεις στη Μονή Μαρδάκι της Νέδουσας όπου έφτιαξαν φυσέκια. Εκεί συναντήθηκαν όλοι οι κορυφαίοι οπλαρχηγοί όπως ο Νικηταράς που γεννήθηκε στη Νέδουσα, ο Παπαφλέσσας, ο Αναγνωσταράς, και πλήθος άλλων καπεταναίων για την προετοιμασία και την κατασκευή των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα.

Στις 22 Μαρτίου του 1821 οι Μανιάτες φτάνουν έξω από την Καλαμάτα και καταλαμβάνουν τους γύρω λόφους. Τότε ο αγάς καταλαβαίνει τι συμβαίνει, αλλά είναι πλέον αργά για να διαφύγει καθώς η Καλαμάτα είναι ολόγυρα αποκλεισμένη. Την ίδια μέρα 2000 ένοπλοι με επικεφαλής τον Κολοκοτρώνη και τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τους Μπρούτζινους, τους Καπετανάκηδες, τους Κυβέλλους, τους Χρηστέηδες και τον Παναγιώτη Βενετσανάκη, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη. Παράλληλα ο Παπαφλέσσας με τον Νικηταρά και τον Αναγνωσταρά φτάνουν στην Καλαμάτα. Το πρωί της 23ης Μαρτίου του 1821 στο εκκλησάκι των Αγίων αποστόλων οι ιερείς ευλογούν τις Σημαίες και ορκίζουν τους Αγωνιστές.

Η επανάσταση ξεκίνησε και οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν για την Ελευθερία τους, η Καλαμάτα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό.

Και για να μην ξεχνιόμαστε γνωρίζοντας την Ιστορία μας και της καταβολές μας, έχουμε καθήκον να διατηρήσουμε την ακεραιότητα και την ύπαρξη του Έθνους μας και των Παραδόσεων μας.