Περιγραφή

Σε υψόμετρο από 211 έως 350 μ. και μόλις 8χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας βρίσκεται ο οικισμός της Κάτω Βέργας.

Το χωριό είναι κτισμένο στη δυτική πλευρά του όρους Καλάθι, σε κατάφυτη αμφιθεατρική τοποθεσία. Είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, προικισμένο με φυσικές ομορφιές και διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό του χρώμα. Απ τη μια τα παλιά πέτρινα σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι βρύσες με τα τρεχούμενα νερά, τα πέτρινα αλώνια και το παλαιό ελαιοτριβείο, που είναι πολιτιστικά μνημεία για την κάτω Βέργα. Κι απ την άλλη η ξεχωριστή θέα προς την θάλασσα, σε συνδυασμό με τη βλάστηση, δημιουργούν ένα παραδεισένιο τοπίο που μαγεύει τον επισκέπτη. Τα πρώτα σπίτια άρχισαν να κτίζονται αφότου έφυγαν οι τούρκοι, από κατοίκους της Άνω Βέργας, που έκτισαν και τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας. Στον οικισμό σώζονται κι άλλοι αξιόλογοι Ναοί. Όπως του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Κωνσταντίνου.

Συνδέεται με την Άνω Βέργα με ένα γραφικό καλντερίμι που ήταν το μοναδικό που σύνδεε τους δυο οικισμούς. Διατηρείτε σε αρκετά καλή κατάσταση εκτός από κάποια τμήματα που είναι κατεστραμμένα. Είναι  καλά σηματοδοτημένο ως την κορυφή του βουνού, από τον  ορειβατικό σύλλογο Καλαμάτας και χρησιμοποιείτε από πεζοπόρους και ορειβάτες.  (Μέρος των καλντεριμιών τα αλώνια και η πάνω βρύση  του χωριού ,έχουν  χαρακτηριστεί ως  μνημεία απ το υπουργείο πολιτισμού) .
Ο χαρακτηρισμός αυτός έγινε πρόσφατα  μετά από ενέργειες (του Συλλόγου των φίλων της Βέργας).

Η πάνω βρύση στην κάτω Βέργα. Σύμφωνα με το υπουργείο πολιτισμού έχει χαρακτηρίστηκε παλιό μνημείο.

Ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστρια άρχισε να κτίζετε το 1861 και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια να ολοκληρωθεί. Βρίσκετε στο κέντρο του χωριού με όμορφη πλακόστρωτη πλατεία και μαγευτική θέα προς την θάλασσα.

Φωτογραφίες από την Κάτω Βέργα

Δείτε τις φωτογραφίες

Σχετικές Σελίδες